Το κλείσιμο της ΔΕΚΠΟΤΑ ήταν μία πάγια θέση της παράταξής μας από το 2014

Αλέξανδρος Τσιαμπούσης - Επικεφαλής Παράταξης Project Δράμα 2020

«Η άλλη μεγάλη κατάκτηση της κοινωνίας μας, εκτός από το καλό όνομα που δημιουργήσαμε ως χώρα με την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, ήταν το πώς αντιμετωπίσαμε τα δύσκολα και σκληρά αυτά μέτρα. Οι Έλληνες επιδείξαμε στη συντριπτική μας πλειοψηφία υπευθυνότητα, αλληλεγγύη και σεβασμό στις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού» αναφέρει σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη ο επικεφαλής της παράταξης Project Δράμα 2020 Αλέξανδρος Τσιαμπούσης. Αναφέρεται επίσης στις παρεμβάσεις του δήμου και τις πρωτοβουλίες όλη αυτήν την περίοδο. Τέλος σχολιάζει και τις εξελίξεις στη ΔΕΚΠΟΤΑ που το κλείσιμό της μπαίνει στο Αρχείο.

Όπως είπε «Το κλείσιμο της ΔΕΚΠΟΤΑ ήταν μία πάγια θέση της παράταξής μας από το 2014. Έχουμε ήδη κάνει κάποια διαδικασία, προκειμένου, εφόσον μας επιτραπεί, να προσφύγουμε στην επιτροπή του άρθρου 152 σε σχέση με την απόφαση της Αποκεντρωμένης να θέσει στο αρχείο την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου»

- Βιώνουμε μια διαφορετική πραγματικότητα λόγω του κορονοϊού κύριε Τσιαμπούση. Κυριολεκτικά ανατράπηκαν όλα αυτήν την περίοδο….

- Η αλήθεια είναι ότι αυτά που βιώνουμε από το Φεβρουάριο και μετά είναι πρωτόγνωρα για την γενιά μας. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί τα περασμένα χρόνια ότι ένας ιός εισαγόμενος από την Κίνα θα μπορέσει σε λίγες ημέρες να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και να έχει στείλει στο θάνατο περίπου 300.000 ανθρώπους, με πάνω από 4 εκατομμύρια κρούσματα;

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι μέσα σε λίγες μέρες θα αλλάξει η αίσθηση ελευθερίας που έχουμε ως πολίτες και θα αναγκαστούμε να μείνουμε στα σπίτια μας για να διαφυλάξουμε την υγεία των δικών μας ανθρώπων, αλλά και όλων των συνανθρώπων μας; Τέτοια σενάρια τα βλέπαμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας και τώρα, λιγότερο υπερβολικά βεβαίως, τα ζούμε. Όλα αυτά και όσα θα ακολουθήσουν αλλάζουν σίγουρα την οπτική μας για την οικογενειακή και κοινωνική μας ζωή, αλλά και για τη λειτουργία μας, ατομικά και ως σύνολο μέσα στην παγκόσμια οικονομία.

- Πώς είδατε την αντίδραση της κυβέρνησης στην κρίση του κορονοϊού;

- Θεωρώ ότι η ελληνική κυβέρνηση επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά. Τα μέτρα πάρθηκαν πολύ νωρίτερα από ότι σε άλλες χώρες και, παρότι από πολλούς θεωρήθηκαν υπερβολικά, αποδείχθηκε από τον μικρό αριθμό κρουσμάτων, αλλά κυρίως από τους λίγους, ποσοστιαία, θανάτους ότι ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Άλλωστε, αυτό το αναγνωρίζουν, μέσω των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύονται, όχι μόνο οι συμπολίτες μας, αλλά και ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα, κάτι που στο άμεσο μέλλον μπορεί να λειτουργήσει πολύ θετικά για την πατρίδα μας. Υγειονομικά λοιπόν, παρά τις βασικές ελλείψεις που είχε -και έχει- το εθνικό σύστημα υγείας, ανταποκριθήκαμε εξαιρετικά ως κράτος.

Βέβαια, σε αυτήν την επιτυχία, τεράστια είναι η συμβολή του ιατρικού, νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, των ανθρώπων των σωμάτων ασφαλείας, των συμπολιτών μας, σε σούπερ μάρκετ, couriers, φούρνους, κρεοπωλεία, μανάβικα κτλ, που δε σταμάτησαν να δουλεύουν σε στιγμές που υπήρχε φόβος στο μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού, ακόμη και να βγει από το σπίτι του και, φυσικά, του καθένα μας ξεχωριστά. Δυστυχώς, δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με τον COVID. Θα νιώσουμε ότι επέρχεται μια κάποια κανονικότητα στις ζωές μας όταν πλέον θα έχει ανακαλυφθεί εμβόλιο για τον ιό. Και πάλι, πιστεύω ότι θα έχουμε αναθεωρήσει σε αρκετά πράγματα. Η προσοχή όλων πάντως πέφτει στην οικονομία τώρα και τις συνέπειες του lockdown.

- Την επιδημία θα ακολουθήσει μεγάλη οικονομική κρίση, κατά πολλούς μεγαλύτερη του 2008. Τι χαρακτηριστικά εκτιμάτε ότι θα έχει;

- Οι εκτιμήσεις παγκοσμίως είναι πολύ ζοφερές. Για την Ελλάδα, μία εκτίμηση για ύφεση της τάξης του 8% ίσως αποδειχθεί αισιόδοξη. Πολλά θα κριθούν από το καλοκαίρι και το πόσοι τελικά τουρίστες θα επιλέξουν τη χώρα μας ως προορισμό. Το successstory που φαίνεται να δημιουργήσαμε με την αντιμετώπιση του ιού, ίσως αποδειχθεί σωτήριο για τη χώρα μας και για τους ανθρώπους του τουρισμού.

Σε κάθε περίπτωση η επόμενη χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη και θα απαιτήσει από την κεντρική κυβέρνηση, αλλά και από την αυτοδιοίκηση, να σκύψει και πάλι στα προβλήματα των αδύναμων, οικονομικά συνανθρώπων μας, οι οποίοι, ούτως ή άλλως, είχαν πληγεί από την οικονομική κρίση των τελευταίων 10 ετών.

- Ο δήμος πώς λειτούργησε αυτήν την περίοδο;

- Ο δήμος μας ήταν ένας εύρωστος, οικονομικά, δήμος και αυτό οφείλεται σε όλους όσοι τον διοίκησαν κατά καιρούς είτε από τη θέση της δημοτικής αρχής είτε από αυτήν της αντιπολίτευσης. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε ως ένα βαθμό τους ανθρώπους που βρέθηκαν σε ανάγκη. Η, έστω και καθυστερημένη, λειτουργία συσσιτίου για τους άπορους συνδημότες μας, που αντικατέστησε το συσσίτιο της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας, η γραμμή επικοινωνίας που δημιούργησε ο δήμος αυτό το διάστημα για τις πιο ευπαθείς ομάδες, η αγορά, μικρού πάντως, αριθμού tablets από την σχολική επιτροπή για τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες τέτοιες ενέργειες ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πάντως, πολλά από αυτά που έγιναν αυτό το τελευταίο διάστημα θα έπρεπε ήδη να είναι δεδομένα σε έναν σύγχρονο Δήμο ή σε μία σύγχρονη χώρα. Και αυτό δημιουργεί το ερώτημα γιατί τόσα χρόνια δεν είχαμε προχωρήσει σε όλες αυτές τις αλλαγές. Για παράδειγμα, έπρεπε να γίνει αυτό για να προχωρήσουμε στην θέσπιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης; Αυτό που κρατάω εγώ είναι ότι σε κατεπείγοντα και σοβαρά θέματα υπήρξε ομοφωνία στη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο Δήμου, αλλά και το ότι αποδείχτηκε για άλλη μία φορά πόσο πίσω είμαστε και σαν Δήμος και σαν χώρα σε βασικές υποδομές και λειτουργίες.

Θέλω, βέβαια, να σταθώ και στη λειτουργία κάποιων υπηρεσιών του δήμου, όπως η κοινωνική και η οικονομική υπηρεσία, οι υπάλληλοι των οποίων, αυτό το διάστημα, υπερέβαλαν εαυτούς για να δώσουν άμεσες λύσεις σε επείγοντα ζητήματα.

- Σας φοβίζει η επόμενη μέρα στην μετά κορονοϊό εποχή;

- Η επόμενη μέρα σίγουρα δεν θα είναι ίδια. Και, φυσικά, αυτό με φοβίζει όσο πιστεύω φοβίζει και όλους τους συμπολίτες μας. Πάνω που είχαμε αρχίσει σαν χώρα να βγαίνουμε από την οικονομική κρίση των τελευταίων 10 ετών καλούμαστε και πάλι να αναπτυχθούμε ατομικά, αλλά και ως κοινωνία, σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες. Θέλω να ελπίζω ότι σαν χώρα θα εκμεταλλευτούμε το καλό όνομα που δημιουργήσαμε αυτό το διάστημα και τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα,τον ήλιο, τη θάλασσα και τις ομορφιές της Ελλάδας.

Σε επίπεδο δήμου Δράμας, καταλαβαίνετε ότι θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα διότι δεν έχουμε δημιουργήσει τόσα χρόνια τις συνθήκες για να μπορούμε να βασιστούμε, έστω σε κάποιο βαθμό, στον τουρισμό. Με αυτές τις συνθήκες, η δουλειά του δήμου γίνεται ακόμη πιο δύσκολη και πρέπει να βρεθούμε δίπλα στους επαγγελματίες. Να στηρίξουμε τους εμπόρους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και κτηνοτρόφους, τους επιχειρηματίες του δήμου μας Με όποιον τρόπο μπορούμε.

- Είδαμε μια κοινωνία η οποία υπάκουσε στα αυστηρά μέτρα. Πώς το αξιολογείτε;

- Η άλλη μεγάλη κατάκτηση της κοινωνίας μας, εκτός από το καλό όνομα που δημιουργήσαμε ως χώρα με την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, ήταν το πώς αντιμετωπίσαμε τα δύσκολα και σκληρά αυτά μέτρα. Οι Έλληνες επιδείξαμε στη συντριπτική μας πλειοψηφία υπευθυνότητα, αλληλεγγύη και σεβασμό στις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Σε πολλές περιπτώσεις, τα μέτρα ερχόταν σε ευθεία αντιπαράθεση με βασικές μας ελευθερίες, που οι περισσότεροι από μας θεωρούσαν δεδομένες.

Ελπίζω ειλικρινά αυτή η κρίση να βγάλει τελικά το καλύτερο μας πρόσωπο και να αλλάξουμε, έστω και λίγο, προς το καλύτερο, ως κοινωνία. Να γίνουμε πιο υπεύθυνοι πιο συνεργατικοί, πιο αλληλέγγυοι και να μείνουμε έτσι και μετά το τέλος αυτής της δοκιμασίας. Νομίζω, πάντως, ότι μπορούμε να πιστέψουμε περισσότερο πλέον και στους εαυτούς μας και στους διπλανούς μας.

- Έκπληξη πρώτου μεγέθους το μη κλείσιμο της ΔΕΚΠΟΤΑ, αν και υπήρχε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Τι συνετέλεσε σε αυτήν την εξέλιξη;

- Θα ήθελα πρώτα να θυμίσω ότι το κλείσιμο της ΔΕΚΠΟΤΑ ήταν μία πάγια θέση της παράταξής μας από το 2014, που μπήκαμε στο δημοτικό συμβούλιο και μετά. Όταν πλέον με τη σύνθεση του σημερινού δημοτικού συμβουλίου μας δόθηκε η δυνατότητα και η πλειοψηφία να λύσουμε την επιχείρηση αυτήν, συνεργαστήκαμε με τις υπόλοιπες παρατάξεις και ψηφίσαμε, καθ’ όλα νόμιμα, το κλείσιμό της. Σε αυτό το σημείο, έγιναν δύο πράγματα που άλλαξαν την κατεύθυνση που έδωσε η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου. Αρχικά, νομοθετήθηκε μία διάταξη, η οποία κατά την άποψή μου είναι στα όρια της αντισυνταγματικότητας, με την οποία δινόταν η δυνατότητα στους δημάρχους να εκφέρουν αρνητική γνώμη σε περιπτώσεις κλεισίματος δημοτικών επιχειρήσεων.

Έπειτα, ο δήμαρχος της Δράμας αποδεικνύοντας ότι δεν ενδιαφέρεται για τις δημοκρατικές και πλειοψηφικές διαδικασίες που ακολουθούνται μέσα στο δημοτικό συμβούλιο έκανε χρήση αυτής της διάταξης και, πριν καν του ζητηθεί η σύμφωνη ή μη γνώμη του για τη λύση της επιχείρησης, έσπευσε να στείλει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης την άρνηση του να κλείσει η ΔΕΚΠΟΤΑ. Εμείς θεωρούμε λανθασμένη την απόφαση της Αποκεντρωμένης να θέσει στο αρχείο την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, με την δικαιολογία της μη ύπαρξης σύμφωνης γνώμης του δημάρχου, διότι η ψήφιση του κλεισίματος της ΔΕΚΠΟΤΑ έγινε προγενέστερα της νομοθέτησης της διάταξης αυτής.

Και η διάταξη αυτή, αναφέρεται ξεκάθαρα μέσα στο ΦΕΚ, δεν είχε αναδρομική ισχύ. Κατά την άποψή μας λοιπόν, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης θα έπρεπε να στείλει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για δημοσίευση σε ΦΕΚ, που θα επέφερε και τη λύση της επιχείρησης. Αν με ρωτάτε γιατί δεν έγινε αυτό στο διάστημα που μεσολάβησε από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ως τη νομοθέτηση της διάταξης, διάστημα περίπου 40 ημερών, θα σας απαντήσω ότι εγώ πιστεύω ότι υπήρξε πίεση προκειμένου να αργοπορήσει μέχρις ότου δημοσιευθεί αυτή η διάταξη για τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου.

Και πάλι όμως, όπως είπα παραπάνω, θεωρούμε ότι στην περίπτωσή μας δεν συντρέχει ζήτημα σύμφωνης γνώμης του δημάρχου. Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι ότι όσο είναι στο χέρι του δημοτικού συμβουλίου να ορίζει τον προϋπολογισμό της ΔΕΚΠΟΤΑ, εμείς δεν θα συμφωνούμε να δίνονται χρήματα για τη λειτουργία της επιχείρησης. Άρα, είτε κλείσει με ΦΕΚ είτε σταματήσει τη λειτουργία της λόγω έλλειψης προϋπολογισμού, πρακτικά θα σημαίνει το ίδιο πράγμα. Όσο συζητάμε αυτά βέβαια, ο πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ, με τον τρόπο που διοικεί την επιχείρηση, δικαιώνει την απόφασή μας να θέλουμε να κλείσουμε αυτή την επιχείρηση. Είναι πρωτοφανές, για τα δεδομένα της Δράμας, να αποκλείονται οι δύο συγκεκριμένα μέσα,μεταξύ τους και η δική σας εφημερίδα, από την ετήσια συνδρομήστη ΔΕΚΠΟΤΑ. Τυχαίως, όπως ξέρετε καλύτερα από μένα, τα δύο αυτά μέσα ήταν τα ίδια που δεν είχανε χρηματοδοτηθεί από τη ΔΕΚΠΟΤΑ για τη διαφήμισης της περασμένης Ονειρούπολης.

- Πώς θα αντιδράσετε σε αυτήν την απόφαση κύριε Τσιαμπούση;

- Κύριε Φυλακέ, εμείς έχουμε ήδη κάνει κάποια διαδικασία, προκειμένου, εφόσον μας επιτραπεί, να προσφύγουμε στην επιτροπή του άρθρου 152 σε σχέση με την απόφαση της Αποκεντρωμένης να θέσει στο αρχείο την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Και λέω αν μας επιτραπεί γιατί ήταν τόσο πρόχειρος ο χειρισμός της Αποκεντρωμένης, που, όπως μας επιδόθηκε το έγγραφο, δεν φαίνεται ούτε καν αν πρόκειται για απόφαση ή όχι. Αν δεν μας επιτραπεί να προσφύγουμε σε αυτή την επιτροπή θα προσφύγουμε στα διοικητικά δικαστήρια, προκειμένου να εκτελεστεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Επιπλέον, διατηρούμε το δικαίωμα να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη για τυχόν διοικητικές παραλείψεις από την πλευρά της Αποκεντρωμένης, αν και αυτό για εμάς δεν είναι πρωταρχικό γιατί δεν αλλάζει η ουσία. Και η ουσία είναι ότι ενώ οι δήμοι λειτουργούν με ένα συγκεκριμένο Πλαίσιο που ορίζει ότι οι δήμαρχοι εκτελούν τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος της Δράμας αποφάσισε να γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων του μία απόφαση με ευρεία πλειοψηφία και να πετάξει αυτή την απόφαση στον κάλαθο των αχρήστων. Αυτό, όπως είπα, δημιουργεί θέμα και με το πώς αντιλαμβάνεται ο κύριος δήμαρχος τη δημοκρατία.

- Κάτι που θα θέλατε να προσθέσετε;

- Θα ήθελα για άλλη μία φορά να ευχαριστήσω εσάς και την εφημερίδα σας για τη φιλοξενία σας. Θέλω να ευχηθώ σε όλους τους Δραμινούς καλό κουράγιο και πολύ γρήγορα να έχουμε αφήσει πίσω μας αυτή τη δοκιμασία που περνάμε τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ελπίζω το καλοκαίρι τα πράγματα να πάνε καλά και να επανέλθει, όσο γίνεται, η κανονικότητα στις ζωές μας και από το φθινόπωρο να έχουμε ένα εμβόλιο, ώστε να αποφύγουμε ένα δεύτερο κύμα του ιού. Ακόμη και αυτό να μην έχει γίνει όμως, πιστεύω ότι πλέον σαν κοινωνία έχουμε τον τρόπο και τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους δυσκολίες.

Please follow and like us:
fb-share-icon