Όταν οι παρωπίδες δημιουργούν εμμονές

παρωπίδα θηλυκό

δερμάτινη καλύπτρα που τίθεται ανά ζεύγος πλευρικά των ματιών των ζεμένων ζώων, αναφέρεται κυρίως στον πληθυντικό παρωπίδες.
(μεταφορικά) στενότητα αντίληψης, μονόπλευρη αντίληψη.

διαστρεβλώνω ρήμα

παρουσιάζω κάτι στους άλλους αυθαίρετα και συνήθως εσκεμμένα σαν κάτι διαφορετικό από ότι είναι στην πραγματικότητα, συνήθως προς το χειρότερο ή έτσι όπως με συμφέρει.

Ο κος Λατσίνογλου είναι από τους φανατικότερους αναγνώστες των κειμένων του Project Δράμα 2020 και τον ευχαριστούμε για αυτό.

Επειδή λοιπόν εύχομαι στην περίπτωσή του να μην υπερισχύει η στενότητα αντίληψης, θα λάβω ως δεδομένο ότι μιλάμε για μονόπλευρη αντίληψη των πραγμάτων. Δικαίωμά του.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως, νιώθω ότι πρέπει με κάποιο τρόπο να διαφυλάξω ως μέλος του Project Δράμα 2020 τη δυνατότητά μας να εκφράζουμε την άποψή μας όπως τη δημοσιοποιούμε εμείς και όχι όπως προσπαθούν κάποιοι να τη διαστρεβλώσουν.

Το Project Δράμα 2020 άνοιξε το θέμα του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης προεκλογικά, όταν κανείς δε μιλούσε για αυτό, κυρίως γιατί όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις είτε δε συμφωνούσαν με την ύπαρξή του (οι αριστερές παρατάξεις που πρόσκεινται στο ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ) είτε είχαν φορτωμένη στην πλάτη τους την αποτυχία εκλογής στην προηγούμενη δημοτική περίοδο.

Μετεκλογικά, επιλέξαμε να ανοίξουμε και πάλι την κουβέντα, κυρίως για να καταδειχθεί και στους συμπολίτες μας ότι, για εμάς, η θέση του Συμπαραστάτη, δεν είναι μια ακόμη έμμισθη θέση, όπως θέλουν κάποιοι να φανεί στην προσπάθειά τους να την απαξιώσουν, αλλά ένα εργαλείο που ορίζει ο Καλλικράτης και έχει μια πολύ βασική λειτουργία: τη μείωση των πελατειακών σχέσεων μεταξύ δημότη και δημοτικού άρχοντα. Το παράδειγμα της εκλογής από την απερχόμενη δημοτική αρχή όλων όσων διετέλεσαν αντιδήμαρχοι στην περασμένη δημοτική περίοδο και μόνο αυτών είναι κατά τη γνώμη μου απολύτως ενδεικτικό για το πώς λειτουργεί το μοντέλο αυτοδιοίκησης σήμερα. Και φυσικά, δε λέμε πως, με τον Συμπαραστάτη, αυτό θα πάψει να υπάρχει. Αλλά όταν θεσπίζονται θεσμοί ακριβώς για να πατάξουν αυτή την πελατειακή αντίληψη, τότε πραγματικά με ανησυχεί όταν η παράταξη που στηρίχθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ στη Δράμα απορρίπτει το θεσμό και με τον τρόπο της επιτρέπει την ισχύ της έκφρασης «τα παράπονά σας στο δήμαρχο» (ή τον αντιδήμαρχο ή τους ειδικούς συμβούλους).

Ο κος Λατσίνογλου βέβαια, επιχειρεί να διαστρεβλώσει τα γραφόμενά μας, κάνοντας επίθεση στις προδιαγραφές που θέσαμε ως Project για να ψηφίσουμε τον Συμπαραστάτη, τις οποίες μάλιστα δεν τις βγάλαμε από το μυαλό μας, αλλά υπάρχουν στη σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 1999. Τότε που  καλούνταν οι εθνικές κυβερνήσεις να υιοθετήσουν τη θέση του τοπικού συνηγόρου (συμπαραστάτη σήμερα) του δημότη. Οι ίδιες προδιαγραφές υπάρχουν και στο εγχειρίδιο του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης του δήμου Αθηναίων (ένας από τους 15 δήμους που σήμερα έχουν Συμπαραστάτη ανάμεσα στους 172 που είχαν το δικαίωμα εκλογής, κάτι που καταδεικνύει και τα παραπάνω επιχειρήματα ότι μια δομή που καταπολεμά την πελατειακή σχέση είναι ανεπιθύμητη για τους δημάρχους και τους δημοτικούς άρχοντες).

Δεν θα σταθώ πολύ στη δεύτερη και τρίτη προδιαγραφή (νομικές γνώσεις και ηλικία αντίστοιχα) τόσο επειδή έχουν αναλυθεί αρκετά όσο και επειδή για το Project δεν αποτελούν κόκκινη γραμμή, θα αποδεχόμασταν δηλαδή και πρόσωπα που θα μπορούσαν να αποκλίνουν από αυτές. Θα πω μόνο πως συμπεριλάβαμε τις νομικές γνώσεις (κυρίως μιλάμε για νομικούς) για να αποφευχθεί η κατασπατάληση χρήματος με την επιπλέον πρόσληψη νομικού που θα καλύπτει νομικά τον Συμπαραστάτη και την ηλικία γιατί θεωρούμε πως ένας νέος σε ηλικία Συμπαραστάτης θα μπορούσε να αναδείξει ίσως τη θέση περισσότερο, χωρίς βεβαίως να αποκλείεται αυτό να μπορούσε να το κάνει και μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωπος.

Θα μείνω στον κυριότερο λόγο κατηγορίας και πεδίο που πατάει όλη η προσπάθεια διαστρέβλωσης από πλευράς του κου Λατσίνογλου, στην πρώτη προδιαγραφή, στο να μην εκλεγεί Συμπαραστάτης κάποιο πολιτικό πρόσωπο. Παραθέτω τη σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης:

«Συνιστάται:
i. να αποφεύγεται ο διορισμός πολιτικών (δηλ. όσων έχουν εκλεγεί σε ένα συμβούλιο ή είναι μέλη ενός πολιτικού κόμματος). Η ανεξαρτησία και η αμεροληψία πρέπει να είναι ορατή από τους πολίτες και ως προς αυτό, η εικόνα είναι επίσης σημαντική.
ii. να εξετάζονται στενά οι υποψήφιοι, προκειμένου να αποκλεισθούν αυτοί που μπορεί να έχουν (ή να εμφανίζεται ότι έχουν) διασυνδέσεις με την τοπική αρχή (συμφέροντα συνδεόμενα με το επάγγελμα ή τις αρμοδιότητές τους, πολιτικά ή οικονομικά συμφέροντα, κλπ.)
iii. να διασφαλίζεται ότι η εκπαίδευση και οι ιδιότητες των υποψηφίων είναι σχετικές με τις αρμοδιότητες ενός Συνηγόρου, ο οποίος θα πρέπει να έχει επαρκή γνώση της λειτουργίας και των κανόνων της Διοίκησης».

Σύμφωνα με τον κο Λατσίνογλου λοιπόν, το Συμβούλιο της Ευρώπης, από το 1999, απαξίωνε το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Και το ίδιο έρχεται σήμερα να κάνει το Project.

Ας με συγχωρέσει ο κος Λατσίνογλου, αλλά στην προσπάθειά του να διαβάσει το κείμενό μας μέσα από τη δική του οπτική και να καταφέρει να κουβαλήσει την απόλυτη άρνηση σε σοβαρά θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που του φόρτωσε η συμμετοχή του σε ένα ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, κάνει το λάθος να επικρίνει τη θέση του Project για ένα θεσμό, που ο ίδιος και η παράταξή του αρνούνται.

Για εμάς στο Project, ο θεσμός του Συμπαραστάτη μπορεί να μην είναι ο σημαντικότερος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι όμως μια κατάκτηση απέναντι στην ανάγκη της εκάστοτε εξουσίας να διαπλέκεται με τους πολίτες προκειμένου να εξασφαλίζει την εκ νέου εκλογή της.

Ο κος Λατσίνογλου λοιπόν νομίζει πως με τις θέσεις του θα πλήξει το Project και το θεσμό του Συμπαραστάτη, που βέβαια δεν αποδέχεται. Στην πραγματικότητα όμως, ρίχνει νερό στο μύλο της εκάστοτε δημοτικής αρχής, της εκάστοτε εξουσίας, αλλά και των αληθινά λαϊκίστικων δυνάμεων, που με βδελυγμία απορρίπτουν κάθε τι που εξασφαλίζει τη διαφάνεια και τη διαύγεια και κόβει την πελατειακή σχέση με τους πολίτες.

*Ο Αλέξανδρος Τσιαμπούσης είναι Τοπογράφος Μηχανικός και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Project Δράμα 2020

Please follow and like us:
fb-share-icon